ZES VAKANTIETYPES

Vakantie! Hoe kiezen mensen vakanties? Zijn er vakantie consumentengroepen te onderscheiden? Vrij naar Alain Decrop en Dirk Sneiders en Intermediair. Wat wij er aan toevoegen: We kunnen de 6 vakantie typen vinden. In uw winkel, in uw centrum, in uw regio. Een vrije vertaling. Omdat het vakantietijd is.

Type 1: Vaste Gewoonte Vakantieganger

Kiest elk jaar hetzelfde. Merktrouw. Zeker weten wat je hebt. Ik ken campings, met name in de Cevennen die er vol mee zitten! Je komt ze tegen in Zwolle-Zuid.

Type 2: Rationele Toerist

Kiest voor goed genoeg. Weldoordachte, voorspelbare besluitvorming. Weinig verrassend. Languedoc, Gardameer. Woont bijvoorbeeld in Maarssen.

Type 3: Vakantie Illusionist

Droomt veel, gaat vaak helemaal niet. Leest dan weer wel  een reisboek. Je ziet ze op Vlieland en Zeeland. Of in Singapore. Woont wel in IJburg. Praat graag over z’n werk.

Type 4: Non Vakantieganger

Geen plan. Reist veel voor het werk. Ziet wel of iets zich aandient. Het weer thuis is uiteindelijk ook heel mooi. En heeft een boot. Ik ken ze in Zeewolde.

Type 5: Mee Op Vakantie

Gaat mee met de meerderheid, bijvoorbeeld de partner of puberkinderen.De non beslisser. Mijdt conflict. All in naar Turkije. Spaanse kust, wellicht. BBQ type? Te vinden in Zoetermeer.

Type 6: Flexibele Genieter

Kiest vakantie met zo min mogelijk inspanning. Heeft wel altijd een vaag vakantieplan. Is ook ter plekke bereid voor andere plannen te kiezen. Belevers. Provence, Toscane. Loopt bijvoorbeeld rond in Oosterbeek. Maakt ook foto’s voor z’n werk en doet er regelmatig een idee op.